Σκιάθος | Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Σκιάθο
Ενας από τους πρωιμότερους τάφους στο κεντρικό Αιγαίο, της λεγόμενης υπο-μηκυναϊκής εποχής, που τοποθετείται χρονικά στο 1.100 π.Χ. περίπου, ανασκάφηκε στη Σκιάθο, στη θέση Κεφάλα, όπου τα τελευταία εννέα χρόνια πραγματοποιείται ανασκαφική έρευνα από την ομάδα του καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας, κ. Αλέξανδρου Μαζαράκη Αινιάν.
Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο εύρημα που ήρθε στο φως το 2015, οπότε και η ανασκαφική ομάδα εστίασε τις ανασκαφές της στην περιοχή του νεκροταφείου του οικισμού, που βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Σκιάθου. Παρά τις αντιξοότητες, δεδομένου ότι η Σκιάθος είναι πολύ τουριστική τους καλοκαιρινούς μήνες που γίνονται οι ανασκαφές και το νεκροταφείο βρίσκεται πολύ κοντά σε δημοφιλή παραλία, κάτω από δρόμο και δίπλα στο αεροδρόμιο, ανακαλύφθηκε ο συγκεκριμένος τάφος, που μάλιστα ήταν και πολύ πλούσιος: περιείχε τέσσερις σφηκωτήρες (ελάσματα σπειροειδή για τα μαλλιά), δύο χάλκινες περόνες, πέντε δαχτυλίδια και ένα αγγείο. «Για την εποχή εκείνη που είναι μια φτωχή περίοδος, είναι από πλούσιους τάφους», σχολιάζει ο κ. Μαζαράκης Αινιάν.
Μαζί με αυτόν τον τάφο, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πέντε ακόμη τις ίδιας εποχής. Αντίστοιχοι τάφοι έχουν βρεθεί στα Παλιά του Βόλου, και αυτό δείχνει ότι αρχικά ο οικισμός που αναπτύχθηκε στην Κεφάλα της Σκιάθου και πριν τη μετακίνησή του στη σημερινή θέση της χώρας, είχε σχέση με την ηπειρωτική Μαγνησία.
Σε έναν από αυτούς τους τάφους έγινε και ανθρωπολογική μελέτη που έδειξε τα προβλήματα υγείας που είχαν κάτοικοι του οικισμού και τα οποία σχετίζονταν με τη διατροφή τους. Ο ένας νεκρός φέρεται να μην είχε πρόσβαση σε πρωτεΐνες που προέρχονται από την κατανάλωση κρέατος και αντιμετώπιζε πρόβλημα με την κάτω γνάθο του.
Οι ανασκαφές στην Κεφάλα Σκιάθου εξελίσσονται τα τελευταία εννέα χρόνια και ερευνάται οικισμός της πρώιμης ιστορικής περιόδου μέχρι και την κλασική, από το 1.000 δηλαδή έως το 400π.Χ.
Η ομάδα προς το παρόν διέκοψε για να γίνει μελέτη, και στόχος είναι να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για να πραγματοποιηθεί γεωφυσική έρευνα-διασκόπηση του εδάφους, προκειμένου να εντοπιστούν τα όρια του νεκροταφείου και να διαπιστωθεί αν μπορεί να γίνει εκτεταμένη ανασκαφή, δεδομένου ότι τμήμα του νεκροταφείου είναι εντός της περίφραξης του αεροδρομίου, άλλο στον δρόμο και άλλο μέσα σε πολυσύχναστη παραλία.
7 αρχαιολογικές ανασκαφές του Π.Θ. σε εξέλιξη
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο περιθώριο του συνεδρίου που ξεκίνησε χθες στο αμφιθέατρο Ι. Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την παρουσίαση του αρχαιολογικού έργου που αναπτύχθηκε την τελευταία τριετία στη Θεσσαλίας και τη Στερεά Ελλάδα. Το συνέδριο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον κ. Μαζαράκη Αινιάν το ανασκαφικό έργο πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να έχει πλέον σε εξέλιξη 7 ανασκαφές.
Όπως τόνισε ο ίδιος, παρά τις οικονομικές συνθήκες δραστηριότητα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. «Είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και μας περιμένει. Δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Εμείς οι αρχαιολόγοι είμαστε οι θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι το αρχαιολογικό έργο δεν αφορά μόνο στις ανασκαφές, αλλά και στην αναστύλωση, ανάδειξη των μνημείων και τη διατήρησή τους.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
taxydromos.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου