Ορθοδοξία | Η παλαιοχριστιανική βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας Σκιάθου

Η παλαιοχριστιανική βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας
Μόνο οι αρχαίες πέτρες που στέκονται βουβές στους αιώνες θυμούνται πότε για τελευταία φορά άκουσαν εκκλησιαστικούς ύμνους στην ερειπωμένη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, ανήμερα της γιορτής της.
Ο Σύλλογος Σκιαθιτών “Οι Δύο Αλέξανδροι” και φέτος φρόντισε για τον απαραίτητο καθαρισμό και τον ευπρεπισμό του χώρου, προκειμένου να καταστεί προσβάσιμος για το εκκλησίασμα. Φέτος δεν έγινε ξεχωριστή Λειτουργία, αλλά η θρησκευτική τελετή εντάχθηκε στο πανηγυρικό πρόγραμμα του εορτασμού του παρακείμενου ναΐσκου, ως συνέχειά του.
Ο Σύλλογος θεωρεί απόλυτη ανάγκη την προστασία, ανάδειξη και προβολή της ερειπωμένης βυζαντινής εκκλησίας του 5ου αι. της Αγίας Τριάδας, του μοναδικού αρχαιολογικού μνημείου μέσα στην πόλη της Σκιάθου. Προς τούτο εκπόνησε μελέτη κατασκευής σταθερής περίφραξης που υποβλήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και έλαβε, πρόσφατα, έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλίας.
Ακολουθεί σχέδιο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας από τον αρχαιολόγο Παύλο Λαζαρίδη στο Αρχαιολογικό Δελτίο 20 (1965), τ. Β2.
Κατερίνα Κουρκούμπα – Δελακουβία
Πρόεδρος του Συλλόγου Σκιαθιτών “Οι Δύο Αλέξανδροι”


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις