Γιάννης Παρίσσης: Εφοπλιστές έδωσαν διέξοδο στο νησί...otisimvenistinskiathonews.GR

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή στη Σκιάθο, στη μνήμη των ντόπιων εφοπλιστών που δραστηριοποιήθηκαν για χρόνια στο νησί του Παπαδιαμάντη, από το Ναυτικό Μουσείο Σκιάθου με τη συμπαράσταση του Δήμου.

Μάλιστα, μέχρι το Πάσχα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση για τους ντόπιους εφοπλιστές.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου Γιάννης Παρίσσης, μιλώντας στη «Θ» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο λόγος που τους τιμήσαμε είναι ότι αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, που όλη η Ελλάδα ήταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από οικονομικής απόψεως και λόγω των καταστροφών που έγιναν εκείνη την περίοδο, υπήρχαν κάποιοι Σκιαθίτες ο ένας από γνωστή οικογένεια, ο Θωμάς Επιφανειάδης που είχε καταγωγή από τον δάσκαλο του γένους Επιφανειάδη, αποκτήσανε καράβια και οι Σκιαθίτες βρήκαν διέξοδο μέσω ευρέσεως εργασίας με οικονομικούς όρους κι απολαβές, διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν στη στεριά».

Επίσης, υπήρχαν και οι αυτοδημιούργητοι εφοπλιστές, σύμφωνα με τον πρόεδρο, όπως ο Γιώργος Πανόρας, ο Αχιλλέας Φραγκίστας και ο Αντρέας Γιακουμής, που ήταν καπετάνιος του Εμπορικού Ναυτικού – είχε την ατυχία να τορπιλιστεί το καράβι του και να μείνει επί μία εβδομάδα σε μία βάρκα και στη συνέχεια με τη βοήθεια του Σταύρου Νιάρχου όπου δούλευε, απέκτησε καράβι. «Αυτοί δώσανε διέξοδο στο οικονομικό αδιέξοδο που επικρατούσε στην Ελλάδα χερσαία και νησιωτική» όπως επεσήμανε ο κ. Παρίσσης και συνέχισε «πολλοί ήταν εκείνοι που δουλέψανε στα πλοία της σκιαθίτικης ναυτιλίας. Δυστυχώς, από τις αρχές της δεκαετία του ‘80 ξεκίνησε λόγω της μεγάλης κρίσης στην παγκόσμια ναυτιλία, άρχισε η φθίνουσα πορεία για την ελληνική ναυτιλία, εκτός από κάποιους που είχαν σοβαρές υποδομές και κέντρα χρηματοδότησης. Οι μικροί εφοπλιστές δεν αντέξανε. Ο Επιφανειάδης έκλεισε τις επιχειρήσεις του τέλη του 70, ο Πανόρας είχε πεθάνει και ο Φραγκίστας έχει διατηρήσει την εταιρεία, αλλά η οικογένεια πούλησε όλη την περιουσία που είχανε στην Σκιάθο και πλέον δεν έχουν κρατήσει καμία επαφή με το νησί. Είναι πολύ λυπηρό όλο αυτό».

Ο Πρόεδρος, εκτίμησε ότι πλέον δεν ευνοούν οι συνθήκες για να ακολουθήσουν τα παιδιά το ναυτικό επάγγελμα κι όπως ο ίδιος τόνισε «Ίδρυσα το ναυτικό μουσείο το 2015. Δεν είχα καμία βοήθεια από τις τοπικές Αρχές. Αυτό το μουσείο, είναι η προσφορά μου στον τόπο μου, το αποτύπωμά μου».

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2024 αναμένεται να διεξαχθεί στην Σκιάθο το Πανελλήνιο Συνέδριο ναυτικών μουσείων Ελλάδος.

Ο Γιάννης Παρίσσης ήταν καπετάνιος σε ξένα καράβια. Έφυγε από την Σκιάθο σε ηλικία 12 ετών κι επανήλθε στον τόπο του συνταξιούχος όπου ζει με όλη του την οικογένεια. «Η αγάπη μου είναι το νησί και η θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.


Θεσσαλία εφημερίδα 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις