Aφρικανική σκόνη – Τι πρέπει να προσέχουμε – Πότε υποχωρεί...otisimvenistinskiathonews.gr
Σε τόνους έντονου πορτοκαλί «έχει βαφτεί» από χθες η Αθήνα με την αφρικανική σκόνη να ταλαιπωρεί και πάλι την πρωτεύουσα κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο.Η νέα μεταφορά σωματιδίων σκόνης από τη Σαχάρα, συνθέτει ένα σχεδόν απόκοσμο σκηνικό για την πόλη, ταλαιπωρώντας λίγο ως πολύ την πλειοψηφία των πολιτών «με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα», όπως έχει επισημάνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).
Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα.
Η αφρικανική σκόνη, σε αυτή τη φάση, παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα των νοτίων και δεν προβλέπεται υποχώρηση της εντός των επομένων ωρών.
Ενδεικτικά, θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή αλλά και να θωρακιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τουλάχιστον μέχρι αύριο το μεσημέρι όπου, σύμφωνα με το meteo, θα έχει μειωθεί σημαντικά η παρουσία της, καθώς οι άνεμοι θα γυρίσουν σε δυτικούς.
Σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας θύμιζε η εικόνα στα Χανιά με την ατμόσφαιρα σήμερα λόγω της Αφρικανικής Σκόνης να δημιουργεί εικόνες απόκοσμες. Η Αφρικανική Σκόνη έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα, αλλάζοντας το χρώμα της πόλης από κόκκινο σε πορτοκαλί και τους πολίτες να αναπτύσουν ο καθένας τη δική του θεωρία και άποψη.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Χανίων, Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων pm 2,5 που σήμερα είναι πολύ αυξημένα, όπως και pm 10. “Η σκόνη προέρχεται από Βόρειες ερημοποιημένες ζώνες της Αφρικής, δεν είναι επικίνδυνη κατά βάση, δημιουργεί όμως μεγάλο πρόβλημα οπτικού όπως ορίζεται, χαρακτήρα”.
Ο κ. Λέκκας, μιλάει για κορύφωση του φαινομένου απόψε, με τους Νοτιάδες που αναμένονται μέχρι το βράδυ να απελευθερώσουν την ατμόσφαιρα “κυρίως στα χαμηλά στρώματα. Στα υψηλά στρώματα η σκόνη θα υπάρχει”. Εξήγησε επίσης, πως πρόκειται για σκόνη η οποία κάνει καλό στο έδαφος δεδομένου ότι περιέχει και μεταφέρει ιχνοστοιχεία τα οποία βοηθούν στον εμπλουτισμό της γης που καλλιεργείται. “Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν διότι παρά το φόβο που υπήρχε παλαιότερα και τις θεωρίες για προβλήματα στην υγεία, όταν η σκόνη αυτή εισπνέεται, δεν έχει επιστημονικά αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Βέβαια σε μεγάλες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στα πολύ χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, άτομα που έχουν προβλήματα αναπνευστικά, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους”.
Ως εκ τούτου για τις προσεχείς ώρες πρέπει να περιορίσουμε τις υπαίθριες δραστηριότητες
Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες.
Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
Χρησιμοποιήστε μάσκες.
Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
Μείνετε ενυδατωμένοι.
Πότε θα υποχωρήσει το φαινόμενο
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά πάντως, η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί από την ατμόσφαιρα από το πρωί της Τετάρτης και μέχρι το μεσημέρι θα έχει μειωθεί σημαντικά.
Newsroom
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου