Παρουσιάστηκε στην Σκιάθο το νέο βιβλίο του κ. Γιώργου Πίττα με τίτλο «Καὶ ἔφαγον πάντες καὶ ηὐφράνθησαν…»( Φώτο - Βίντεο)....otisimvenistinskiathonews.gr

 


Γιώργος ΠίτταςΟ Γιώργος Πίττας γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σχεδιαστής επίπλων και interior designer με παράλληλες σπουδές πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο Παρίσι. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας "Νέο Κατοικείν", από το 1980. Από το 1995 μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Λευκών της Πάρου, όπου διατηρεί την πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα "Lefkes Village". Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών΄Επιχειρήσεων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου δραστηριοποιήθηκε σε θέματα πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Σημάδια του Αιγαίου", 2007, "Πάρος: οδοιπορικό στον τόπο και το τοπίο", 2008, "Αθηναϊκή ταβέρνα", 2009, "Πανηγύρια στο Αιγαίο", 2011, "Καφενεία της Ελλάδας", 2013.

Παρουσίαση

Στα 175 διηγήματα του Παπαδιαμάντη, η Σκιάθος ξετυλίγεται με όλες τις ομορφιές του τοπίου της και το μωσαϊκό των ανθρώπων της. Στα «ρόδινα ακρογιάλια» της, τα λιμανάκια, τα βουνά και τα λαγκάδια, τις ρεματιές και τους ελαιώνες, οι ταπεινοί πρωταγωνιστές περιποιούνται τ' αμπέλια τους για να βγάλουν το κρασί τους, μαζεύουν τις ελιές και φτιάχνουν το λάδι τους, παρασκευάζουν τυριά, ζυμώνουν ψωμιά, μαγειρεύουν, συντρώγουν και γλεντούν. Αγρότες, ψαράδες, βοσκοί, γυναίκες αγρότισσες, μανάδες και νοικοκυρές, ζουν μια λιτή ζωή με τα λίγα που τους προσφέρει ο τόπος τους και μέσα από την αθωότητα του ταπεινού «κόσμου του Παπαδιαμάντη» αναδύεται η πολύτιμη αξία του απλού και του καίριου.
Διαβάζοντας τα διηγήματά του, γνωρίζουμε σελίδα-σελίδα τον καθημερινό τους βίο, μαθαίνουμε τις διατροφικές τους συνήθειες, ανακαλύπτουμε την τυπολογία της ζωής του νησιού και διαπιστώνουμε το πώς ο μεγάλος Σκιαθίτης από παντογνώστης της εντοπιότητας κέρδισε επάξια μια ξεχωριστή θέση στο βάθρο της οικουμενικότητας.
Τέλος, αποκαλύπτουμε μια σημαντική ψηφίδα του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, που βρίσκεται στον αντίποδα της σημερινής γαστρονομίας της αλαζονείας και της σπατάλης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Λίγα λόγια για τον Παπαδιαμάντη
Παπαδιαμάντης και Γατρονομία
Τι είναι αυτό που κάνει επίκαιρο το έργο του
Τα τριάντα κεφάλαια
Αγροτική ζωή
Αιγοπρόβατα και αιπόλοι
Αιμασιές
Αμπέλια, οίνοι και οινοποσίες, μούστοι και ρακές
Ανεμόμυλοι, νερόμυλοι και φούρνοι
Άνθρωποι του Παπαδιαμάντη
Βάρκες και βαρκάρηδες
Βόδια και γελάδια
Γευμάτων και μαγειρεμάτων περιγραφές
Γυναίκα στην οικογένεια, στην κοινωνία και στην παραγωγή
Εδέσματα
Εκκλησίες και ξωκκλήσια
Ελιές, έλαια και ελαιοτριβεία
Θάλασσα και θαλασσινά
Καΐκια και ταρσανάδες
Καπετάνιοι και πληρώματα
Κατοικίες και κατοικιές
Καφενεία, καπηλειά και ταβέρνες
Λίμνες, η μαγεία της φύσης τους και η πανίδα τους
Λουκουμάδες, μπακλαβάδες και χαμαλιά
Μονοπάτια και κρημνοί
Μπακάλικα και παντοπωλεία
Νηστήσιμα και εορτινά, Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλιάτικα
Πανηγύρια, γιορτές και γλέντια
Πανίδα της Σκιάθου και το μυρολόγι της φώκιας
Πηγές και ρεύματα, νερά ήρεμα, άγια, απειλητικά και καταστροφικά
Τρόφιμα για εμπορία, για δώρα και ενίοτε για δωροδοκία
Φύση στο έργο του Παπαδιαμάντη
Χλωρίδα
Χορτομαζέματα, χόρτα του βουνού και βοτάνια
ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ
ΓΛΩΣΣΑΡΙ
ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις