Ορθοδοξία | Ιερά Αγρυπνία στην μνήμη του Αγίου Νεοϊερομάρτυρος Γεωργίου του Καρασταμάτη...otisimvenistinskiathonews.GR

Με τη συμμετοχή πολλών πιστών εορτάστηκε Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019 με τη τέλεση αγρυπνίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικονίστριας, η μνήμη του Νεομάρτυρος Γεωργίου του Καρασταμάτη εκ Κρήνης της Μικράς Ασίας, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο μπροστά από την Αγία Τράπεζα του ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων τη Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 1922.
Το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Γεωργίου τον ανέδειξε στη συνείδηση των προσφύγων που κατέφυγαν και στη Σκιάθο κατά τον διωγμό του 1922 μεταξύ αυτών και συγγενείς του νεομάρτυρα. Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο πανηγυρικά και στο Καστέλλο της Χίου.
..........................................................................................................

Ο Άγιος Γεώργιος Καρασταμάτης ήταν Έλληνας Μικρασιάτης ιερέας, ο οποίος μαρτύρησε κατά τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Ήταν Έγγαμος κληρικός και διακονούσε ως εφημέριος του Ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, ενός εκ των τριών ενοριακών ναών του χωριού Αγία Παρασκευή Τσεσμέ.
Στον πρώτο διωγμό του ελληνικού στοιχείου κατά τα έτη 1914-1919 αναγκάστηκε να καταφύγει μαζί με την οικογένεια του στην Ελλάδα, πιθανώς στη Χίο όπως και οι περισσότεροι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής.
Τον Σεπτέμβριο του 1922, η βιαιότητα των Τούρκων ανάγκασε του Έλληνες να διαφύγουν ως πρόσφυγες στην μητροπολιτική Ελλάδα. Στο χωριό παρέμεινε ο ιερέας Γεώργιος Καρασταμάτης μαζί με δυο ακόμη γέροντες, τον Γιώργη Μακριδάκη και τον Νικολή Καρακούδα όπως διασώζει η γραπτή μαρτυρία του συγγραφέα Ιωάννη Αικατερίνη. Συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου κατά τη λειτουργία στον ναό εισέβαλαν άτακτοι Τσέτες, κάτι που ανάγκασε τους δύο γέροντες να εγκαταλέιψουν την εκκλησία. Ο ιερέας Γεώργιος παρέμεινε εντός του ναού και βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τσέτες. Οι δύο γέροντες, όταν έφυγαν οι ορδές των Τούρκων, επαναπροσέγγισαν τον ναό και διαπίστωσαν το μαρτύριο του ηλικιωμένου ιερέα. Ο Γιώργης Μακριδάκης, που διέφυγε με βάρκα στη Χίο, ως αυτόπτης μάρτυρας των όσων είδε και έζησε, παρέδωσε τη μαρτυρία του αυτή στους συγχωριανούς του.

..........................................................................................................
Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’ Ταχύ προκατέλαβε.
Ποίημα Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Χούλης
Ζωὴν τὴν οὐράνιον διατελέσας ἐν γῇ, σαυτὸν παρεσκεύασας θῦμα σεπτὸν τῷ Χριστῷ, Γεώργιε ἔνδοξε˙ ηὔφρανας Ἰωνίαν καὶ Τσεσμὲ τό χωρίον, ἔδραμες τῇ ἀθλήσει, δι᾿ ἀγάπην Κυρίου, γενναῖος ἐν τῷ γήρατι τρισμάκαρ ἐφέστηκας.
Κοντάκιον. Ἦχος πλ. δ’. Τῇ ὑπερμάχῷ στρατηγῷ. Ποίημα Παντελή Χούλη
Ποίημα Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Χούλης
 Ὦ τοῦ Δεσπότου μυστηρίων θεῖος πρόξενος,
τοῦ Παραδείσου οἰκιστὴς μάκαρ Γεώργιε,
ὑπὲρ πάντων ἱκέτευε τῷ Κυρίῳ.
Ἐκ τῆς κόμης τοῦ Τσεσμέ ἀστὴρ ὑπέρλαμπρος,
περιφρούρει τε καὶ σῷζε ἡμᾶς ἅπαντας, τοὺς σοῖ κράζοντας
χαίροις τοῦ γένους ἡμῶν δόξα καὶ σέμνωμα

..........................................................................................................

Φωτογραφίες : Θεοδόσης Παρίσης






































































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις