Υπενθύμιση για την Μεγάλη Παρασκευή σχετικά με την περιφορά τού Επιταφίου...otisimvenistinskiathonews.GR

 Το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου που πραγματοποιείται τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου στο κέντρο του νησιού ακολουθώντας την εξής την διαδρομή από τις οδούς και περιοχές :

1. στην Πλατεία Νεκροταφείου στο κέντρο (χώρος στάθμευσης),
2. στην οδό Αγίας Τριάδος από τον χώρο έμπροσθεν κοιμητηρίου έως Αγία Τριάδα, (αφορά τα οχήματα δεξιά και αριστερά της οδού)
στην οδό/περιοχή πλάκες,
3. στην Πλατεία Ιερού Γεννήσεως της Θεοτόκου
4. στην οδό Μωραίτου μεγάλο καλντερίμι
5. στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως ,
6. στην οδό Μητροπολίτου Ανανίου,
7. στην Πλατεία Τριών Ιεραρχών
8. και στην Παπαδιαμάντη

δηλαδή ο επιτάφιος της ενορίας Γεννήσεως της Θεοτόκου ξεκινάει πίσω από το ναό και κατεβαίνει το καλντερίμι για να φθάσει πριν τον Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών για να ξεκινήσει πρώτος την λιτανεία. Αφού αρχίσει αντίστοιχα η λιτανεία του επιταφίου της κάτω ενορίας έπειτα ακολουθεί και ο επιτάφιος της πάνω ενορίας. Συνεχίζουν όλη την διαδρομή προς το παλιό λιμάνι και στρίβουν στην Μητροπολιτου Ανανίου, έπειτα από τον πλάτανο βγαίνουν στην Παπαδιαμάντη και ακολουθούν όλη την διαδρομή προς την Γεωργίου Μωραΐτου το μεγάλο καλντερίμι όπου στην σχολή οδηγών κάνει δεξιά στης εθνικής αντιστάσεως μόνο η λιτανευτική πομπή της πάνω ενορίας φθάνοντας στην πλατεία του κοιμητηρίου. Εκεί γίνεται επιμνημόσυνη δέηση και συνεχίζει την οδό της Αγίας Τριάδας από το κοιμητήριο και ανεβαίνοντας προς την Αγία Τριάδα . Ο επιτάφιος της κάτω ενορίας συνεχίζει προς τον Ιερό Ναό γεννήσεως της Θεοτόκου για να τερματίσει την διαδρομή του από το καλντερίμι στον Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών. Ο επιτάφιος της πάνω ενορίας ανεβαίνοντας προς την αγία τριάδα ακολουθεί την διαδρομή προς τις πλάκες και έπειτα από το καλντερίμι ανεβαίνουν για να τερματίσει η λιτανεία του στον ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου. Όσοι είναι επισκέπτες και χρειασθεί να μετακινηθούν τις ημέρες αυτές πριν την Μεγάλη Εβδομάδα όπως και κατά την διάρκεια αυτής να μεταφέρουν τα οχήματά τους σε σημεία που δεν αναφέρονται παραπάνω για να πραγματοποιηθεί το έθιμο. Επίσης σημαντική είναι και η καθαριότητα έξω από τα σπίτια μας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις