Ορθοδοξία |Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου πανηγυρίζει τον Όσιο Νήφων το νέο Κοινοβιάρχη...otisimvenistinskiathonews.GR

Το Σάββατο το πρωί 28 Δεκεμβρίου εορτή του Οσίου Νήφωνος του Νέου Κοινοβιάρχου πρώτου Ηγουμένου της Ιεράς μονής μας θα τελεσθεί ο Όρθρος κ η θεία λειτουργία κ εν συνεχεία εόρτιο κέρασμα στο αρχονταρίκι της ιεράς μονής προς τιμήν του Αγίου.
7:30 π.μ.- 10:00 π.μ.
Χρόνια πολλά

Όσιος Νήφων ο νέος Κοινοβιάρχης


Βιογραφία
Ο Όσιος Νήφων γεννήθηκε κατά τον κόσμο Νικόλαος «εκ της γενεάς των Νικολαράδων», ο οποίος γεννήθηκε το 1736 μ.Χ. στα Πατρικά της Χίου.

Μόνασε στην Μόνη Μέγιστης Λαύρας και την Σκήτη του Παντοκράτορας του Αγίου Όρους. Μετέβη στην Πάτμο, στην Λειψώ και στην Ικαρία, οπού το 1775 μ.Χ. ίδρυσε, στην θέση Λευκάδα, την Μόνη της Ευαγγελιστρίας. Μεταξύ των μοναχών της Ευαγγελίστριας Ικαρίας, ήταν και ο Γρηγόριος Χατζησταμάτης, Σκιαθίτης, ο οποίος μετά τον θάνατο του πατρός του κληρονόμησε μεγάλη περιούσια στην Σκιάθο. Έχοντας λοιπόν αυτή την μεγάλη περιουσία ο Γρηγόριος έπεισε τον Νήφωνα να μεταβούν στην καταπράσινη Σκιάθο και να οικοδομήσουν νέα Μόνη. Πράγματι, το 1794 μ.Χ. η Μονή άρχισε να χτίζεται και το 1797 μ.Χ. έλαβε και Σταυροπηγιακή αξία. Η κατασκευή του συγκροτήματος της Μόνης ολοκληρώθηκε το 1806 και κατέστη το κέντρο των «Κολλυβάδων».

Ο Όσιος Νήφων κοιμήθηκε το 1809 μ.Χ.

πηγή: †Εορτολόγιο 2019†

Από το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας…

Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας βρίσκεται κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Σκιάθου, την Καραφλυτζανάκα, «πνιγμένη» στο πράσινο. Η ανοικοδόμηση της Μονής ξεκίνησε το 1794 και ολοκληρώθηκε το 1806. Το πλούσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, με αξιόλογες φορητές εικόνες του 17ου και 18ου αι. είναι εντυπωσιακό, ενώ το Άγιο Βήμα είναι αγιογραφημένο το 1822. Να σημειωθεί πως το 1807 στη Μονή Ευαγγελίστριας σχεδιάστηκε, uφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε η πρώτη Ελληνική Σημαία με τον λευκό Σταυρό στη μέση επί γαλανού φόντου, παρουσία μεγάλων οπλαρχηγών, μεταξύ αυτών και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

…στο κρασί που διώχνει τη λύπη

Παρά το γεγονός ότι το σκιαθίτικο κρασί είναι γνωστό από την αρχαιότητα, λίγοι αμπελώνες υπάρχουν στο νησί. Σε πλαγιές, βλέπει κάποιος αμπελώνες να εκτείνονται, καθώς πλησιάζει στην Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας. Εκεί παράγεται ο «αλυπιακός οίνος», μοσχάτος, ερυθρός οίνος, από ντόπιες ποικιλίες, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και άγρια αμπέλια, αναρριχόμενα, που ευδοκιμούσαν σε ρεματιές. Το κρασί αυτό θεωρείται συλλεκτικό, ενώ το όνομά του κατ’ εκδοχή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη προέρχεται από το α-λύπη γιατί διώχνει τις λύπες. Ο «Αλυπιακός οίνος», όπως αναφέρει ο Σκιαθίτης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο διήγημά του, «τα μαύρα κούτσουρα ήταν κατάλληλος ν' ανακουφίζει τας λύπας τους καημούς και τα βάσανα του κόσμου τούτου». Η αλήθεια, πάντως, είναι πως το όνομά του το οφείλει στον Ιερομόναχο Αλύπιο, τέταρτο ηγούμενο της Μονής μετά τον Νήφωνα, τον Γρηγόριο Χατζησταμάτη και τον Φλαβιανό.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις