Ποιοι θα διεκδικήσουν τηλεοπτική & ραδιοφωνική άδεια στη Θεσσαλία

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες των καναλιών γενικού και ενημερωτικού προγράμματος πανελλαδικής εμβέλειας ολοκληρώθηκε με την κατάθεση έξι φακέλων, από τις επτά διαθέσιμες άδειες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις το επόμενο διάστημα θα εκπέμπουν πανελλαδικά με δεκαετή άδεια τα εξής τηλεοπτικά κανάλια: STAR (Β.Βαρδινογιάννης), ΣΚΑΪ (Γ. Αλαφούζος), ANT1 (Θ. Κυριακού), EPSILON (Ι. Σαββίδης), ALPHA (Δ. Κοντομηνάς) και ένα νέο κανάλι με ιδιοκτήτη τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του Epsilon Φίλιππο Βρυώνη.
Το MEGA έμεινε εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, αφού οι μέτοχοί του (Μαρινάκης, Βαρδινογιάννης, Σαββίδης) δεν κατέθεσαν αίτηση.
Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει σε βάθος δεκαετίας από κάθε τηλεοπτικό σταθμό 35 εκατομμύρια ευρώ, συνολικά δηλαδή 210 εκατομμύρια.
Βέβαια ανοιχτό παρεμένει το ενδεχόμενο εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος να κατατεθεί και έβδομος φάκελος για την τελευταία διαθέσιμη τηλεοπτική άδεια.
Τα κανάλια στα οποία θα πέσει "μαύρο" τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα είναι το MEGA και το AΡΤ του Γιώργου Κρατζαφέρη, ενώ σε ειδικό καθεστώς φαίνεται ότι θα μπει το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, το οποίο θα αλλάξει όνομα και έδρα, και θα διεκδικήσει άδεια θεματικού καναλιού ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Το επόμενο βήμα

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο πρέοδρος του ΕΣΡ, αλλά και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, με το πέρας αυτής της διαδικασίας πρόκειται να ξεκινήσει η αδειοδότηση των θεματικών καναλιών. Πρόκειται για σταθμούς που θα προβάλλουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, εκτός ειδήσεων και θα εκπέμπουν σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα ένα τέτοιο κανάλι με περιφερειακή όμως εμβέλεια είναι το MAD.
Το κόστος για την απόκτηση άδεια θεματικού καναλιού θα είναι επίσης αρκετά υψηλό και θα ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια.

Ραδιοφωνικές άδειες


Στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στις 9 Ιανουαρίου στη Βουλή εντάσσεται και η ψηφιακή αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση για την «Αδειοδότηση Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Ελεύθερης Λήψης», «επιδιώκεται η ρύθμιση της διαδικασίας αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, προκειμένου να διασφαλίζεται, όπως σε κάθε κράτος δικαίου αρμόζει, η νομιμότητα της λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών κατά τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή».
Η εκπομπή επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής, σημειώνεται στην έκθεση, αποτελεί παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και προϋποθέτει τη συνεργασία δύο διαφορετικών φορέων: α) του παρόχου δικτύου και β) του παρόχου περιεχομένου, για τους οποίους καθιερώνεται η υποχρέωση να είναι διαφορετικά νομικά πρόσωπα.
Η δημοπρασία των αδειών ανά κατηγορία εμβέλειας και προγράμματος θα διενεργηθεί από το ΕΣΡ. Θα μπορούν να συμμετάσχουν οι εταιρίες οι οποίες θα πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται με το σχέδιο νόμου. Θα εκδοθούν ξεχωριστές προκηρύξεις για την εμβέλεια, το πρόγραμμα αλλά και ως προς την περιφέρεια για τις περιοχές απονομής.
Απαραίτητη προϋπόθεση «για τη συμμετοχή μίας επιχείρησης Μ.Μ.Ε. στη διαδικασία αυτή είναι να διαθέτει το κατά περίπτωση προβλεπόμενο ελάχιστο κεφάλαιο που θα διασφαλίζει τη λειτουργία της, αφού θα είναι υποχρεωμένη στη διατήρηση του κεφαλαίου αυτού με ίδια κεφάλαια, καθόλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, η οποία ορίζεται στα δέκα (10) έτη. Ρυθμίζονται επίσης κωλύματα και ασυμβίβαστες ιδιότητες των μετόχων και των διοικητικών στελεχών των υποψηφίων εταιριών, καθώς και ο έλεγχος προέλευσης των οικονομικών μέσων που διέθεσαν οι μέτοχοι για τη συμμετοχή της στην κάθε εταιρία».
Με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ. και δημόσια διαβούλευση, καθορίζεται η διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή ραδιοφωνική ευρυεκπομπή. Μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας και μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ θα διακοπεί η αναλογική εκπομπή των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Νίκου Παππά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι άδειες μπορούν από τη διάθεση του φάσματος να φτάσουν τις 1.300 για ολόκληρη τη χώρα, όμως πρακτικά και με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης είναι αμφίβολο αν θα καλύψει το 50% αυτού του αριθμού.
Σήμερα, το σύνολο των αδειοδοτημένων ραδιοφωνικών σταθμών είναι 1.026 των οποίων, οι 429 λειτουργούν με άδεια από το Υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και οι 597 με βεβαίωση λειτουργίας από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο

Τηλεοπτικές άδειες περιφερειακών καναλιών
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν νόμιμα 99 τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας, από τους οποίους πέντε εδρέυουν στην Θεσσαλία. Πρόκειται για τους ASTRA, ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV, SMILE PLUS, TRT και TV10. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι άδειες που θα δοθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι δύο και το κόστος θα αγγίξει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Το ρεπορτάζ τουTheNewspaper.gr αναφέρει ότι πρώτα θα δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες για την Περιφέρεια Αττικής και αμέσως μετά για την υπόλοιπη Ελλάδα. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2018.  Κάθε τηλεοπτικός σταθμός θα πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον 20 άτομα προσωπικό με πλήρη ασφάλιση και κάλυψη, ενώ θα είναι υποχρεωτική και η ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού για να εξασφαλίζεται καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως της θεσσαλικής διαφημιστικής αγοράς φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη η διεκδίκηση με αξιώσεις τηλεοπτικής άδειας από τοπικούς παίκτες, χωρίς όμως να αποκλείται η περίπτωση να δούμε συνεταιρικά σχήματα επενδυτών. Στην Κυβέρνηση, αλλά και στην Αντιπολίτευση κυριαρχεί η γνώμη ότι τουλάχιστον τα 3/4 των τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής εμβέλειας θα πάψουν να λειτουργούν, υπολογίζοντας τον αριθμό των αδειών στις 25. 
πηγή: ρεπορτάζ τουTheNewspaper.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις